30 augusti 2008

flyg fula flyg

Idag har jag ledigt. Inget jobb, ingen fysisk träning, varken hopp eller socialt chill vid tlu, bara vara för mig själv, inga lunchdejter inbokade, inga biobesök, inga fester.

Bara sova, bara sitta stilla. Och ändå har jag otaliga gånger kollat ut genom fönstret. Mätt vind och molnens höjd och tjocklek med ögonen, loggat in på pilotkalendern, besökt olika vädersidor. Det är egentligen inte ens någon idé att åka dit. Egentligen inte, i princip inte. Övertalar jag mig.

Så jag har, för att vilseleda mig själv, börjat planera mitt dryga dygn i Riga. Vad jag vill se. Vad jag vill uppleva. Vad jag inte vill missa. Vilken buss jag skall stiga på för att komma till friluftsmuseet 30 kilimeter utanför stan. Sånt. Det här har naturligtvis lett till att jag tänkt på reseminnen. Var jag redan varit. Vad jag redan sett. Vad jag har upplevt. Av olika anledningar är det här mina fyra tydligaste reseminnen:

England
Besökte några vänner i Guildford (ca 50 kilometer från London). Åkte tåg till London en lördag, gjorde det mesta som turister gör i London, avslutade kvällen på indisk restaurang och bio. Sprang som jag aldrig sprungit förut till sista tåget. Allmänt kaos att försöka hinna med någon som visste precis vart de skulle i tjock folkmassa. Vännerna hann precis hoppa upp på tåget, konduktören steg på, men konduktören gick inte med på att jag och mitt resesällskap hoppade på och vännerna vägrades hoppa av. Där stod vi sedan på Londons tågstation mitt i natten och såg våra vänner åka iväg. Inga bussar längre. Svindyra taxinpriser vi inte hade råd med. Efter många om och men lyckades vi få lov att åka med ett godståg som skulle delvis åt samma håll. Följande dag huvudvärk och spysjuka under besök till Windsor Castle.

Bulgarien
Bodde i Primorsko, en liten stad som mest besöktes av bulgarer och tyskar. Några i resesällskapet beslöt oss för att ta lokala bussen till en större stad. Vi hade inte hunnit vara länge där innan vi blev rånade eller vad man skall kalla det. En av de mest skrämmande upplevelser jag varit med om. Blev omringade av ett gäng mer eller mindre slitna män mitt på dagen, i kaos och panik lyckades de ta mina sandaler. Som tur var jag inte ensam. Som tur var mitt resesällskap, starkare, mer bestämda, längre och biffigare än mig. Som tur var "kostade" skorna bara 10€/styck att få tillbaka.

Belgien
Två veckors kurs i Antwerpen. Första gången jag gjorde en längre resa ensam. Kursarrangörerna hade bokat in mig på en Sjömanshostell i Red Light District. Fick allergisk reaktion av myggbett. Låg sjuk flera dagar. Reste hem i feber.

Spanien

Jobbresa till Granada ifjol. Bagaget anlände dagen innan jag åkte hem. Spenderade största delen av dagarna i feberyra i hotellrummet. Jag glömde koden till mitt bankkort. och hade knappt tagit ut några pengar innan resan.

Vad jag lärt mig:
Hem kommer man alltid på ett eller annat sätt. Jag överlever det mesta. Det är nästan mera regel än undantag att jag får feber, extrem huvudvärk eller spysjuka under stress eller missöden vid resor. Det är alltid värt att resa, oberoende vad som händer. Jag måste packa mitt handbagage förnuftigare. Packa med medicinskåpet.

Skall till Bergen, Stockholm, Riga, München, Köpenhamn ännu den här hösten. Månne jag inte ska få min resefeber lite stillad (eller förvärrad).

2 kommentarer:

Jessica sa...

Hjälp vilka spännande och skrämmande reseminnen! Och vad härligt mycket du ska resa, det är det bästa! =)

när det börjar sa...

Och det absolut bästa av allt är att endast en av höstens resor är jobbresor (men med några extra semesterdagar).