17 juni 2008

473

Några gånger per år får jag för mig att omorganisera mina bokhyllor. Ibland blir det enligt färg på pärmryggen, ibland enligt språk och ibland enligt genre. Det blir aldrig i alfabetisk ordning. Jag tycker inte om alfabetet. Alfabetet är bara jobbigt.

Den här gången sorterade jag böckerna enligt lästa och olästa. Rensade bort några dubbelexemplar.

Jag vet inte om det var en så bra idé.

Fanns två böcker som jag hade till och med trippelexemplar av. Fanns 473 olästa böcker, varav 341 var på engelska. Det är år av läsning. Otaliga år av läsning. Så många olästa böcker att det nästan känns lite ohanterbart.

7 kommentarer:

ninnu sa...

Oj, nu fick jag lust att räkna och sortera i bokhyllorna mina :) Lika många olästa som du har jag nog inte, men det brukar röra sig om nästan hälften som är olästa. Det är så kiva att köpa böcker att bokhyllorna inte räcker till! :D

Jessica sa...

oj vad häftigt det låter, jag vill se din bokhylla nångång! Den låter ju megaimponerande! Mina är organiserade alfabetiskt, men det skulle vara kul att prova färgkodning!

när det börjar sa...

ninnu & jessica: och det bästa (eller värsta) är att sorterandet tar dagar att slutföra. Klockan närmar sig tolv på natten och jag får ett il att jag skall ommöblera. Nu. Baxar ner alla böcker i staplar på golvet, sorterar, sorterar om, blir trött efter någon timme, går och lägger mig och följande dag har jag ingen aning hur jag skall hantera sorterandet så bokstaplarna står några dagar över hela lägenhetsgolvet. Eller det där kanske är något som mer händer mig :D

Megaimponerande vet jag inte om den är. Jag brukar rätt ofta bli av med böckerna på ett eller annat sätt när jag läst dem (om den inte är av författare jag samlar på, eller annars är otroligt bra.

Jessica: jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev om det alfabetiska. Hade påkänn att det var så du liksom ;)

Jessica sa...

höh, jag vet inte hur jag ska tolka det där :P Det verkar faktiskt vara det vanligaste sättet, så det så! ;)

när det börjar sa...

Haha! Eftersom det kom från mig som är väldigt oorganiserad alfabetiskt kan du väl ta det närmast som en beundran :D

Maria sa...

Jag gillar inte heller alfabetiskt och när jag en gång drev igenom att vi skulle försöka sortera alla våra böcker enligt färg så stod jag ut i kanske tre dar så länge jag aktade mig för att titta på eländet. Sen blev jag tvungen att göra om allt som det var tidgare.

Vi har ännu inte kommit fram till vad vi ska ha för hylla i nya lägenheten (bott över ett år) så för närvarande finns det böcker i alla skåp och de sorteras enligt principen "där det på nåt sätt ryms", men annars brukar jag ställa mina böcker så de får stå tillsammans med andra böcker jag tror de ska trivas med... :)

när det börjar sa...

Jag kommer inte heller att sortera böckerna enligt färg. Tröttnade rätt snart och blev inte riktigt så snyggt jag tänkt att det skulle bli. Bra princip att låta böcker som antagligen trivs ihop stå tillsammans. Just nu har jag en byrålåda full med böcker som får skämmas ihop. Böcker jag inte gillar speciellt mycket och tänker gömma på stan för andra att hitta.