29 februari 2012

de fem orden

mylla, tindra, kring, himmel och röst

De är mina ord som hör ihop med skrivuppgiften som finns hos Skrifva. Sedan skrev jag det här:

ta årtag
tag året
trä rösten kring vårhimlen
gräv höstens mylla
nej, lägg dig i skogen
tindra året runt


27 februari 2012

Sprawl II


Arcade Fire

läs, skriv, anmäl dig!

1. Klicka på länken
2. Läs
3. Gör skrivövningen
4. Anmäl dig till kurs

Jag har själv redan gjort 1, 2 och 4.
Nummer 3 gör jag ikväll när jag inte längre sitter med jobbtextdeadline.

26 februari 2012

sköna söndag

Idag gjorde jag en Pavlova för första gången. Betyg: en av middagsgästerna, min moder, som normalt inte äter tårta, tog tre portioner och dessutom resterna i en liten låda med sig hem.

Mina tulpaner har blivit fler. Nu har jag 39 stycken. Så pass många att jag måste ha dem i fyra vaser.

25 februari 2012

det bästa som finns: vänner

Igår hade jag inte fest. Ändå har jag idag plockat bort tomflaskor, använda glas och festrester, minus spyor för sådana fanns inte. Det var ju inte en fest. Ingen grät, ingen hånglade, inga slagsmål. Men efter åtta timmar gick vi vidare från min lägenhet och lite före fyra var jag hemma igen. På mitt matbord står 28 tulpaner. Köksbordet står mitt i köket och runt det står nio stolar/pallar/köksstegen.

Och så den obligatoriska kattrapporten: Orvar gömde sig inte en enda gång under kvällen. Knut hälsade på alla.

24 februari 2012

The Light


Belle and the Bone People

One and for All


Clock Opera

gårdagens efit

Igår fyllde jag år. Tanken var att det skulle bli en vanlig torsdag, men sen blev den en ovanlig torsdag som egentligen var ganska vanlig i alla fall.


Klockan 00.00 åt jag dygnets första Crunchie. 
Min absoluta favorit. 
För sex år sedan besökte en australiensläkting Finland. Jag var inte själv i landet och hann inte träffa henne, men jag fick en massa godis. Alla sex år efter det har jag tänkt på Crunchie, den ultimata. Honeycomb covered with milk chocolate. I Australien åt jag nästan varje dag. Köpte hem en massa och sparade de sista till födelsedagen. Nu har jag dessutom fått tre stycken kurirer. Crunchiekurirer. Fanstastiskt. 
(Och fantastiskt hur många gånger man kan nämna Crunchie utan att nämna det tillräckligt ofta)


Klockan 01.00 låg jag i sängen. 
Knut tyckte också om filmen.



Klockan 09.00 drack jag kaffe.



Klockan 10.00 beslöt jag mig för att vara ledig. 


Klockan 11.00 satt jag i köket och tittade på Bones.
Orvar var i klätterställningen.


Klockan 12.00 satt jag fortfarande i köket, tittade ut.
Knut satt också i köket.


Klockan 13.00 var jag så upptagen med att städa att jag glömde ta ett foto.
Istället tog jag ett 13.30 av spisen som jag nyss tvättat.


Klockan 13.30 tog jag också ett foto av datorn. 
Jag hade nyss bestämt mig att börja spela efter en tiomånaders paus. 
Laddade ner några patchar medan jag städade.


Klockan 14.00 bloggade jag.


Klockan 15.00 tittade jag förvånat ut.
Solen lyste plötsligt.


Klockan 16.00 städade jag fortfarande och glömde ta ett foto.
Klockan 17.00 satt jag på soffan och tittade på Shark Tank.

Sedan glömde jag igen att fota. 
Skulle egentligen spela pingis, men orkade inte.
(Jag hade ju arbetat så flitigt under dagen)

Klockan 20.00 tittade jag på MasterChef. 
Sampo trillade ut och det var fel och sorgligt.

Klockan 21.00 tog jag det sista fotot. 
MasterChef hade slutat och jag hade precis loggat in i WoW.


En (haha, ganska) lugn dag.

23 februari 2012

det årliga samtalet

Det finns saker man kan bli arg och ledsen för och så finns det saker som man inte blir arg eller ledsen för längre, men trots det måste man sätta sig ner en liten stund, stirra ut genom fönstret, skaka av sig något.

Jag fick mitt årliga telefeonsamtal av farmor idag.

Ifjol ringde hon för att säga "grattis på födelsedagen, jag ska komma till Åbo idag, men tänker bara hälsa på din kusin". Idag ringde hon för att säga "grattis på födelsedagen, jag har skickat en kort till dig, det står din kusins namn på kortet men det är menat till dig".

Det årliga telefonsamtalet är en sådan sak. Man vet att det kommer med en snurr, man orkar egentligen inte bry sig och ändå bryr man sig lite.

same old, same old

År 2011 firade jag födelsedagen med att ta ett foto i timmen, ha en textdeadline (för en text som jag senare gav upp hoppet om). År 2010 vet jag inte alls hur jag firade. Tydligen sökte jag upp sången som varit högst på en lista 30 år tidigare. År 2009 vet jag inte heller hur jag firade. Förutom att jag tydligen åt en hel massa prinsesstårta. År 2008 firade jag tydligen med att vara i Karis, spela konsolspel, och äta tapas som brorsan gjort.

I år sitter jag hemma i pyjamas. Har skrubbat hela lägenheten ren inför morgonens fredagsöl hemma hos mig och så har jag tagit ett foto i timmen (men de kommer senare).

22 februari 2012

idag med röst

Ett litet experiment:
Förra blogginlägget med ljud.

innan, eller egentligen mitt i

Pang.
Pang.
Pang.

Imorgon blir jag äldre. Det minns jag knappt. Minns knappt vad det är för dag idag. Minns främst att jag idag måste handla. Jag kan inte andra dagen i rad äta vaniljglass som nödlösning (också om det igår främst berodde på att det var det jag snabbast kunde sleva i mig på stående fot med ytterkläderna fortfarande på mig) och andra dagen i rad dricka kaffe och äta två kokta ägg som frukost. Det är allt som finns i mitt kylskåp. Måste handla. Förutom kattmaten då, för den storhandlade jag för några veckor sedan. Ingen risk att katterna går hungriga...

Igår var det traditionsenlig tisdag med möte-semi-semi-kurs-postkurscider. Idag finfin utelunch mitt i eländet. Mellan gnäll, klag och effektivitet, bockar på attgöralistan, nästa läsårs kurser skickade för godkännande, texter skrivna, en sväng till biblioteket där jag lånade femton böcker och ett missat samtal från min farmor (som ringer en gång om året, på min födelsedag, för att klaga, säga att hon varken hinner prata eller hälsa på också om hon för en gång skull råkar vara i stan. men det var väl imorgon jag fyller, eller?)

Pang. Nu ska jag gå hem (via butiken).

20 februari 2012

Många lever så häpnadsväckande rutinerat att det är svårt att tro att de lever för första gången

Både idag och igår har Orvar krupit ner under mitt täcke precis innan jag ska lägga mig. Idag med den skillnaden att både Orvar och jag sprang iväg till köket mitt i fotograferingen. Knut lade sig på tangentbordet så att Spotify började spela, när vi inte kom tillräckligt fort tryckte han på volymknappen.

Jungle


Emma Louise

19 februari 2012

Lotta pysslar som en femåring


svart penna för porslin + vita porslinsskålar = svartvita skålar

18 februari 2012

Sunken House


Jinja Safari

dagen efter

saker man mycket väl kan ifrågasätta dagen efter:
att man varit betydligt fler timmar på after work än man var på work.

men jag gillar fredagar.
bästa dagen i veckan.

16 februari 2012

dagens färdmedel: tåg och spårvagn


Jag kunde också ha fotat mitt morgonmål, ett foto av datorn när jag satt och skrev på tåget, Helsingfors i största allmänhet, katterna som hälsade mig välkommen hem, den utsökta pastan jag åt på Bravuria, vad jag ser just nu när jag sitter på soffan, mina promenader till och från tågstationerna, klänningen jag köpte, Karis/Salo/Esbo/Kyrkslätt från tågfönstret, kaffet jag drack på mötet i Helsingfors, vindruvorna jag åt när jag blev vrålhungrig och fortfarande satt på mötet, mina anteckningar från mötet, dagens outfit, katterna som just nu busar bakom soffan, päronen jag åt på tåget, pyjamasbyxorna jag redan nu har på mig.

Det enda jag fotat idag är min vy på tåget (som varit den exakt samma de tre senaste gångerna jag åkt till Helsingfors, hur stora är oddsen egentligen? har varje gång köpt biljett från automaten. är mitt bankkort programmerat eller vad är det här?) och spårvagnens golv.

15 februari 2012

dagens och söndagen nyheter:

Dagens: Frida Hyvönen släpper det nya albumet "To The Soul" den 18 april! Och hon ska på turné (hoppas, hoppas också Finland!) Idag släpptes en singel som man kan lyssna på här.

Söndagen: Jag ska till bokmässan i Göteborg i september!

-----------------------------------------------------------------------------
Tillägg: Här kan man läsa hur det egentligen kom sig att jag gick från ja, till kanske, till mja, till nja, till tyvärr inte, till att slutligen verkligen boka flygbiljetter till Göteborg. Twitter och Carcasonne!

Falling, Catching + Riverside

Agnes Obel

13 februari 2012

jag mötte lassi

hälften naturell jogurth
hälften vatten
passlig mängd konservburksmango (i brist på annat)
lite salt
lite socker

mixa i två minuter

mangolassi, det godaste som finns!


ps. det finns inga onödiga blogginlägg. och jag orkar inte skriva att jag idag gick av och an till läkaren bara för att konstatera att proven bara kan tas så snart jag vaknat på morgonen (nytt försök imorgon) och att jag kände mig tvungen att avbryta avhandlingsskrivandet (ähum) för att skriva skönlitterärt och att jag nu ska återvända till det. nu skrev jag det i alla fall. praktiskt. tack och hej alltså.

Hey Joe!

Liz Green

12 februari 2012

kulturlogg vecka 6

Jag tar en ungefärlig modell av Shoot Me While I'm Happy och:

Konsert: i tisdags såg jag First Aid Kit. En syster som sjöng och en annan som var tyst på grund av sjukdom. Kändes lite halvt. Men fint.

Litteratur: läst några få sidor i Korparna. Det går väldigt långsamt. Tycker väldigt mycket om berättarrösten men har problem med min egen koncentration. Istället har jag själv skrivit, mer än jag brukar. Och inte har jag bara skrivit, jag har också anmält mig den här veckan till två skrivveckoslut under våren.

Film: tror inte att jag sett någon film. Ser antagligen Apflickorna senare idag.

Musik: jag lyssnade rätt mycket på musik som jag aldrig tidigare lyssnat på. Här är spellistan jag gjorde idag medan jag tvättade kläder. Det täcker det mesta som var nytt för mig.

Teater: lyssnade på radioteatern från P1. Hörde på den 30 minuter långa föreställningen En misslyckad föreställning. Den kan man lyssna på här.

Teve: sett fler teveserier än jag kommer ihåg. Två avsnitt av Grey's Anatomy, några avsnitt av The Lion's Den UK, veckans avsnitt av Voice of Finland, Work of Art, Bondi Resque, Top Model Sverige, Lyxfällan och Australian Borders, samt fjorton första avsnitten av senaste säsongen av two and a half men. Försökte också börja se the Wire men lyckades inte. Tror jag måste göra ett nytt försök när jag har lättare att koncentrera mig och tittar inte på teve för att jag ligger febrig hemma.

Konst: funderat och planerat att göra en väggtavla/installation/vad man nu ska kalla det. Behöver samla ihop en hel massa olika saker innan jag börjar och beställa ungefär 80 små figurer av Hello Kitty. Var nära att beställa figurerna men bestämde mig för att skaffa allt annat först. Visade sig vara rätt lätt att beställa 80 figurer för inte så många pengar. Gurlesquet!

11 februari 2012

men åhå!

En lustig sak hände mig idag.
Han sa: "Hej!"
"Hej", sa jag.
Men det är inte där det började. Det var redan tidigare det började. Jag steg ut från lägenheten. Helt som vanligt. Jag låste dörren. Helt som vanligt. Jag gick ner för trappan. Helt som vanligt. Nedanför trappan steg jag in i ett rosa cirkustält. Inte alls som vanligt.
"Sätt dig", kommenderade en cirkusdirektör. "Ta plats på stolen bredvid apan, katten, hästen och älgtjuren."
"Hej", sa älgtjuren. "Vi har väntat på dig."
"Hej", sa jag. "Förlåt att jag är sen."


Men nej. Jag har inte varit på cirkus. Jag kommer inte ens ihåg vad jag drömde förra natten. Mina föräldrar hälsade på idag. Min pappa saknade katterna. Han slog nytt rekord i barnsligt kattprat och kattgos. Vi åkte till Ikea. Jag handlade knappt något alls. Sedan drack vi kaffe hos mig och sedan åkte de hem. På kvällen satt jag mig för att omarbeta en text. Det gjorde jag. Sedan skrev jag flera sidor ny text. Det var en stor överraskning för mig. I över tre timmar skrev jag nya sidor till en prosatext.

Texten om cirkusen har inget att göra med min dag eller texten jag skrev i kväll. Den var en av mina handskrivna tisdagstexter, en snabb skrivövning. Här fick den fungera som en uppvärmning för att det var så svårt för mig att komma in i min bloggtext. Men nu är det inget problem mera. Nu har jag värmt upp mig så att jag kan fortsätta med att berätta att jag har också fört in min cykel i cykelskjulet, ätit köttbullar till middag, handlat mat och dammsugit lägenheten. Sådan lördag blev det den här gången. Gonatt, nu märker jag att mina meningar är obehagligt långa och jag låter mycket uttråkad. Jag är inte uttråkad.


Jag tog en fotopaus i skrivande när Knut satt i famnen. Det var första
gången han satt i famnen istället för på tangentbordet. Yes!

8 februari 2012

repetition är kunskapens moder

Drömde i natt smärtsamma, långdragna drömmar om hur jag virade in mina fötter, paketerade dem, lade band om dem. Vaknade med värkande fötter, värkande kropp och ingen som helst önskan om att kravla mig ur sängen. Sent omsider gjorde jag det i alla fall. Kravlade ur, åt morgonmål, tog en värktablett, piggnade till, duschade, piggnade ännu mer, gick på jobb. En timme hann jag vara där när värktabletten slutade verka. Feber. Tada! Som på posten. Helt enligt schemat som jag och läkaren sakta med säkert börjat urskilja.

Att jag aldrig lär mig. Att jag inte vet bättre. Att jag inte bara förstår att stanna hemma och vara sjuk när jag är sjuk. Att jag inte är förståndigare än så.

Men gårdagen var bra. Superdag efter skitdag. Och avrundning med First Aid Kit på Klubi, då jag egentligen kände hur febern steg och jag låtsades att det var mycket varmt inomhus. Mycket, mycket varmt.

6 februari 2012

en helt vanlig skitmåndag

Antal gånger idag någon kommenterat/frågat hur länge jag har finansiering och därmed hur mycket tid jag har kvar att tokskriva min doktorsavhandling:

Tre (3!) gånger.

Jag blir tokig. Jag hinner inte! Jag är inte färdig! Jag är långtifrån färdig! Jag vill inte bli färdig! Jag vill bli färdig! Alltså är jag kvar på jobbet. Alltså uppdaterar jag min tidtabell. Alltså konstaterar jag att jag snart måste glömma lediga helger. Alltså borde jag redan för längesen glömt lediga helger. Och kvällar.

5 februari 2012

veckans läsvärt

Här kan man läsa ett av veckans mera läsvärda blogginlägg.

4 februari 2012

typisk lördag


Sedan jag kom hem från resan har jag inte varit en hel dag hemma. Det märks. Enda sättet att få surfa utan att en katt ligger på tangentbordet, tigger godis, klättrar omkring på mig, slår med tassen (utan utstickande klor) i mitt ansikte är att ha katten i famnen och surfa/blogga/mejla med en hand. Det blir ganska tungt. Men det går.

veckans andra tågresa Åbo-Helsingfors-Åbo

I närheten av Helsingfors var det olika nyanser av gråttvitt.






I närheten av Åbo och Salo var det klarblåhimmel och sol.




2 februari 2012

men jag svimmade inte

Tänkte nästan helt glömma (okej glömde från stunden det hände igår kväll fram tills nu):

Jag bongade Ben från senaste finska säsongen av big brother.
Tv gör människor längre.

Slut på meddelande.

Hemligheten

Hur man ska göra om man vill att en massa folk ska hälsa på hos en i arbetsrummet en helt vanlig torsdag?

Man kravlar sig ur sängen. Går till jobbet med gamla jeans, urtvättad (tidigare) svart t-skjorta som egentligen är för kort, en huppare, har strumporna aviga, låter bli att kamma håret, sminkar sig inte alls sig, minns inte ens om man tvättade ansiktet, har dörren nästan helt stängd.

Antal personer mellan 11 och 13: sju.
Varav fyra aldrig tidigare hälsat på och de tre andra tittar in ytterst sällan.

törnar man får ta, och som är värt det

Bussen från Helsingfors var framme i Åbo klockan 3 på natten. Katterna hade, av allt att dömma, sovit varje timme jag var borta. Springfest! Springa över mig när jag försökte sova! Springa i köket så att saker föll omkull. Springa i sovrummet. Försöka klämma in sig mellan madrass och sänglakan medan jag fortfarande låg i sängen. Öppna och gräva ur alla kläder jag hade i förvaringspåse under sängen. Klösa klor på soffa. Klösa klor på mattor. Klösa klor på resväska. Klösa klor på säng.

Men! Jag var igår till Helsingfors. Träffade J och S och J. Var hit och sedan såg jag den här.

Idag sitter jag i mitt arbetsrum med stängd dörr och dricker litervis med kaffe. Saknar mina myskläder.