26 september 2008

13 timmar i Riga, 14 timmar kvar

Jag vill bara äta och äta. Glufs, glufs. Smask. Smask. Äta mera. Äta och äta. Äta. Äta. Jag kan inte äta mera. Jag är proppmätt och totalt utmattad. Jag klämmer i mig de sista bitarna av det färska brödet och hummus. Jag gör det med tvång. Det är så gott.

Om jag kan ska säga något om Riga är det att maten är god och extremt billig. Om jag ska tvingas säga något mer är det att det luktar piss i de flesta spårvagnarna och bussarna. På allvar. Men jag envisas med att åka med dem. Jag har även envisats med att gå på offentliga toaletter här idag. Man blir van, kan jag säga. Och helt plötsligt var förra toalettbåset inte värst. Med spåran och bussarna åkte jag runt mer eller mindre på må få, besökte Etnografiska friluftsmuseet med 122 byggnader på ett enormt område utan logisk promenadstråk, men med en massa stigar som gick hit och dit i skogen. Där knallade jag runt, i strålande solsken. När jag tog bussen tillbaka tänkte jag att jag skulle vara lite extra äventyrlig. Steg av bussen på slumpmässig hållplats och trodde att jag visste vart jag gick. Det visste jag inte. Efter en halv timmes promenad, gav jag upp och frågade råd. Jag fanns inte på kartan längre. De facto var jag så långt utanför kartan att jag lika bra kunnat vara i Finland. Resulterade i att jag fick ta en extra spårvagnstur tvärs genom hela staden. Kanske inte så konstigt att jag mest såg bilar och bussar i området jag promenerade omkring i, knappt någon promenerande människa. Varför skulle man promenera där? Det var som att gå bredvid motorvägen.

Tyckte att det var lite konstigt att jag inte såg en enda person som gick omkring med karta. Hörde bara lettiska och ryska. När jag på kvällen kom till gamla stan, förstår jag varför. Turister rör sig tydligen ingen annanstans än där. På pittoreska gamla gator och moderna shoppinggallerior av glas. Hörde plötsligt finska, svenska och norska. Massor av finska, svenska och norska.

Resten av timmarna här ska jag sova.

4 kommentarer:

chris sa...

Gå vilse är lite av grejjen med att vara turist ;) Om man nu vill känna sig som sådan då förstås. Btw, drick öl för mig med när du väl nått din slutdestination :)

när det börjar sa...

Det är väl så. I alla fall fick jag se en hel del bakgator och konstigheter.

Bier, bier, bier! Men innan dess tänker jag ägna denna kväll åt frozen margerita, mojito, bloody marry och you name it as a cocktail and I'll sure drink it. ;)

Jag är alltså framme med andra ord.

happiness sa...

Så där helt apropå något annat... Har du sett henne/detta? http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=11199&a=45734

när det börjar sa...

Tack för tipset! Perfekt läsning för mig :)