3 november 2013

dag tre av trettio

Igår var jag helt säker på att jag ska hoppa av NaNoWriMo. Jag tänkte att jag raderar mitt konto och låtsas att jag aldrig haft ett konto, att jag aldrig började skriva.

Det fungerar inte för mig, tänkte jag. Jag är sådan som skriver avskalat och för varje omarbetning bygger jag snarare ut, än skalar av. Jag är sådan som tänker en hel del innan jag skriver. Jag är sådan som bara lyckats skriva dagligen på samma längre text om jag först promenerat och under hela promenaden försökt komma på exakt vad jag ska skriva när jag sätter mig vid datorn. Och sedan skrivit det. Det är sant. Att då plötsligt skriva 1600 ord per dag under en månads tid är evinnerligt svårt. Och svårare är det när jag började skriva och insåg att jag inte planerat tillräckligt innan. Har en början och ett slut. Har karaktärer. Har miljö. Har en utveckling. Har inte konkreta scener.

Idag klarade jag av 1600 ord. Men det enda som fungerade var att jag ställde klockan på 10 minuter och försökte skriva ett visst antal ord. Om jag lyckades fick jag se ett avsnitt av Walking dead, om jag misslyckades fick jag tömma diskmaskinen och tvättmaskinen. Så där höll jag på tills jag lyckades komma upp till mitt tiominutersmål, hade storstädat, fick se ett avsnitt och samtidigt kommit upp i 1600 ord.

Men fortfarande, under de tre dagarna är jag sådan som planerar, skriver lite, läser högt, bearbetar, skriver lite, bearbetar. Och det enda sättet jag lyckas få ihop 1600 ord per dag är att inte bearbeta, bara skriva.

4 kommentarer:

Mia Skrifver sa...

Men Lotta. Det är där är ju hur bra som helst. Och för övrigt inte alls sant att du inte skulle kunna. Så vitt jag vet gör man (oftast) inte annat på skrivkurser av idag än skriver ett jädrans flöde i x antal minuter. Och det kan du och alla andra alldeles utmärkt.

när det börjar sa...

Men ja. Får simulera skrivkurs hemma hela månaden. Borde bara producera en hel hög skrivuppgifter. Lite svårt att rätt mållöst flödesskriva 5x10 minuter.

Softy sa...

Jag förstår dig Lotta. Jag skriver också på ett helt annat sätt normalt och är väääääldigt långsam. Men testar NaNo för att skriva på ett annorlunda sätt. Se om det lyckas för mig. Igår var en långsam dag igen men kanske det går bättre idag? (Softy heter jag om du vill bli min writing buddy? Så kan vi två långsamma peppa varandra.)

när det börjar sa...

Bra med writing buddys! Och så mycket svårare att hoppa av. Jag tänker att det är säkert lärorikt i längden. Det kanske blir en annan berättelse. Men mest är jag nog rädd för bearbetningsstadiet, hur jag ska tackla en (antagligen/kanske spretande) textmassa, försöka hitta nått att spara. Men jo, var lättare idag, mindre skrivhämningar och prestationskrav.